Wednesday, June 1, 2011

Makan makan di Langkawi anyone??


hye koranggg!!! actually tak sampai hati nak teruskan penceritaan kat Langkawi nih..
yelah memasing dah kate mule rindu Langkawi bagai..
kalau time training dulu bukan main siap buat countdown..
la nih rindu rinduan.. ala tapi tak salahkn nak rindu rinduan.. sume tu kan pengalaman..
sekali sekala nak revise ape salahnyer..
nak nak kitorg 4 bulan plak kat sane!!! owh owh mcm rumah kedua.. eceh

owh yeahhh abis sudah ckp pasal Pekan Kuah and tempat2 shopping
la ni cek nak cita pasai tempat2 makan plak!!! tempat tempat makan
yang i penah kunjung or dgn kawan kawan i!!!

nak cite pasai makan jd excited plak..
andrenalin terpercik percik.. eh silap sepatotnye air liur..
ape name saintifiknyer??? haaaa SALIVA.. euww tetibe...



cite kedai makan yg dekat dekat dgn rumah kami erk dulu..

ok kat are rumah kami byk kedai makan!!! tu sebabnyer badan naik.. tiap mlm mesti nak kuar mkn.. lagi2 ade kawan yg supportive hahhahaha.. nak salahkn kedai mkn and kawn2 plak.. padahal diri sendiri yg suke makan....

antare kedai yg kerap kami kunjung ade lah!!!!

1. DSA RESTORAN

tak tau pronounce?? kadang2 kitorg sebut DESA or DISA.. jgn tanye kenape name die mcm nih!!! bukan kedai aku.. owh lupe tak sempat tanye tuan kedai hahhahahaha

DSA ni bukan ade kedai makan jer tapi ader room for booking, island hopping, kete sewa and mcm macam lagi..

kedai die pon ade lagi 1 cawangan dekat dgn kedai2 makan kat Dataran Lang..

famous kat sini adelah BIHUN SUP dengan LAKSA or dikenalli dgn LAKSA PENARAK.. salah satu name jalan lah kat sini..


tgk tgk yummy yummy!!! makan tak hingat budak nih :P


bihun sup memg power!! boleh mintak nak isi ayam or daging.. sup die memg sedap!!! LAKSA die plak kuah sedap and pedas!!! isi banyak jugak... kadang kitorg mintak special coz nak mee lebih.... hahhahah tgk tamak tak tamak kuat tak kuat nafsu!!!! ni memg tempat kitorg selalu lepak ah..

nak makn lauk2 pon ade.. waffle ade, dessert mcm bubur kacang, cream caramel, ABC ah mcm2 ah.. tak nak cite lg air liur meleleh!!! hahahhahaha lapar pulekkkkk...


ni ade website diorang

2. NYIOR GADING

Kedai ni pulak berada betol2 depan kedai DSA RESTORAN nih.... kedai ni kedai biase2 jer.. kedai tepi jln... tapi maknan die best2 byk pilihan..

minuman feveret adelah 3 layer.. ahhhhhhh menyegarkn..
selalu sgt i makn NASI GORENG KAMPUNG dgn TELUR MATE!!! yummy yummy!!! sedap gile...

kat sini ade jugak jual roti canai tak kire ah pagi ker ptg ke mlm ker.. ade jer.. tgk ah pekerja die keje ke tak.. hahahahahhh

makn goreng2 lain pon ade.. order jer ape mau... best lepak sini!! owh kalau nak jimat boleh mkn nasi bujang~~~!!! murah jer


3. NASI LEMAK KUKUS SALOMA

kedai kat sini best sebab Nasi Lemak!!!! kenape dgn nasi die?? berlemak ker?? tak tak tak tak..
nasi lemak die ade lauk!!! tapi lauk die sgt byk!!! ade sardin, ade paru goreng, rendang ayam, sotong, kerang, daging, eii lagi ape ntah lupe!!! yg penting lauk die byk and sedap!!! selain tuh nasi tu disediakan dgn sayur kangkung celur!!! kau penah makn??? tak?? aku penah!! hwahwahwahwa!!! itu yg lainyyer selain dikukus dgn pelbagai lauk.. nak try kene dtg!!! i penah lepak and borak2 dgn tauke kedai nih..

tapi lupe nak tanye kenape letak kangkung!! hahahhaha nanti korg mai sane korang tanye erk....



4. JAI'S CAFE ISLAND

HAAAAAA kedai ni pon best i mean best gile!!! terletak dekat bersebelahan tapak pasar mlm kat kuah tu hah!!!!

tempat die very the sempoi.. tempat bersih!! luas and food tak yah ckp ah.. memg meletsssss uoolllzzz.. mak suke mak suke.. tetibe..

feveret i kat sini mestilah tom yam seafood dier... pergggggghhhh pekat sial tomyam die.. pedas2 masam!!!!!! nasi goreng die pon sedp!!! i kalau mkn kat sini air mesti gelas saiz L - XL then tomyam and nasi goreng!!!! juice buah dier very the sangat!! very the fresh lah!!!!!


ahhh ahhh gelas besar!! air banyak dan juicy! errkkk??




CHICKEN CHOPP 10 ringgit jerrr :PP
sedap!!!




owh western die pon best jugak!!! LAMB CHOP and CHICKEN CHOP ok tapi kalau steak i dont think lah.. hari tu i makn keras and liat tooo dry kate nyer.. yelah culinarian!!! hahahhaha

even my mum dtg sini dulu pon i ajak p sini.. sampai 2 kali my mum dtg semate nak makn chicken chop jer!!! :P penting tomyam die my feveret!!! owh moi setdie pon sedap!!! moi tu kire bubur nasi lah..yg set set ade sayur kangkung, ikan masin, telur masin ad ape lg ntah.. huhuhuh


papepon best and terbaik ah!!!



5. RESTORAN NELAYAN, BUKIT MALUT

haaaa kedai makn ni penah makan sekali jer sebab jauh yer!!! hehehehehheeh
ni pon sebab org nak blanje sempena dpt dekan on the fifth semester!!!
memg janji kitorg dekan jer blanje mkn.. hahahahhah!!! pengikis betol rakan rakan!!

kat sini mostly seafood!! yes fresh seafood!!! mcm2 ade... kerang ade, ikan, sotong, mussels!!! ckp jer nak ape.. korg boleh ar nak mintak masak ape skalipun.. eii terliurlah!!! sume sedap!!!! no doubt and and and murah!! tak caye try mai lah!!!



besar gile kekerang uollsss!!!






tak tahu nak memilih katenyer :P



hemak hemak memilih ikan :P





kami hanak hanak tgk tgk jer :P
yg penting makan!!



abaikan muke yg burn itu !!!


excited nak makan le tuh..



hibu hibu sendukkan nasi :P mai mai anak anak



tom yam diaaaa pekat mak aihhh!!! pergghhh



eceh ceduk jgn tak ceduk :P





masing masing excited :p








tak beringat depe makan :P


nak gtau korg ak tau name jaln and tempat ah.. yg i ingat kedai ni terperosok sikit.. masuk dlm sikit br jumpe.. seingat i kedai ni sehala dgn jln nak ke TLDM tu hah!!! tanye org lagkawii tau ah kot..
hehhehehe.. memg rugi tak g.. tgk kedai biase je tapi sedap.. ramai jugak yg dtg.. chinese pon ade :P

Owh time i google i jumpe pasal restoran nih!!!!

memg famous gak kedai nih.. dan terbace yg kedai ni penah masuk jalan jalan cr makan :P


6. ARTISAN PIZZA

HHHAAAAAAAAAAAAA... i rase ni satu satu nyer kedai pizza yg ade kat langkawi selain pizza WESTIN HOTEL.. hahahahah nak jugak.. pizza hut, dominos oppsss sorry memg tak de ah kat langkawi tuh..

i mkn kat kedai ni pon sebb org belanja jugak!!! hehehheheh ye lah yg dekan bukan sorg tapi 3 org.. hahhahaha

so turn JAFNI belanje kitorg..!!!

pizza die not bad!! i think sedp and better dr pizza hut!! bukan ade pizza jer ade jugak side dish lain.. sandwich ker, salad ker, fries ker.. mcm2 ade.. dessert pon ade mcm banana split, pancake and some more.....

owh ye pasta die pon best!! lagi lagi carbonara!!! and baked cheesy pasty.. perggghhhh!!! terbau bau sampai laaaa ni!!!




ape pandang pandang?? =_= belagak doe hahaha




ade order 3 pizza!! ape ntah tak ingat.. seafood, salami dgn ape ntah



aww aww aww best and murah!! banana boat eh eh banana split yaww






tuuuuu diaaa. tuu diaaaa.....


ni la tukang belanje!! hehheheh tq tq



ok nampak sgt aku yg over.. pastu siap dgn seluar uniform kitchen bagai.. tak hengaaattt!!



pacuan 4 roda!! owh delivery pon ada!!!


yang kitorg makan nih area2 pekan kuah lah.. die ade cwgan lain antarenye kat Cenang and Harbour Quay.. yang kat cenang i dah p.. yg lagi 1 i lalu jer!!! hahhah



7. THE LOAF, LANGKAWI

Cakap2 pasal habour park tadi teringat dekat THE LOAF... the loaf nih hanye ade dua cawangan... lagi satu cwangan nih bile i sebut jgn terkejut!!! ade dekat PAVILLION!!!
haaaaa.. knape jauh beno jarak cawngannyer pon???? tu i tak tau.. yang i tau kedai ni adelah hasil idea from our ex-prime minister TUN DR MAHATHIR MOHAMAD....

ERRRMMMMM kedai nih jual mcm2 jenis pastry item.. the price is moderate.. kitorg kat sini just beli mini cheesecake cup.. tapi ade mcm2 flavor!! ade oreo ade strawberry ade coklat and mcm2 lah!!! not bad!!! memg sedap...



mai mai pilih mana mau !!!




kalau ini lah spokesperson memg tak laku aih!!



owh ye kat sebelah harbour quay ni ade pantai.. korg bleh lepak2 mkn mkn mee curry, laksa, pasembor... owh rojak buah pon ade!! murah sedap!!!
some people are sharing about this place tooo


8. EE BURGER

for those who love to eat burgers boleh lah dtg sini!! mcm mcm burger ade.. ikan, daging, ayam, udang, kambing and mcm lagi.. ade jugak starters, pasta... kedai ni more western.. ade jugak makanan goreng2 tapi tak sedap sgt.. sape dtg nak mkn burger memg ni ah kedai die!!! best!!!

nak info lagi pasal kedai nih???


9. WONDERLAND SEAFOOD

ni pulak kedai makn ala2 seafood jugak.. sumpah memg sedap.. kedai nih memg owner cina.. tapi HALAL.. ramai melayu mkn kat sini.. memg terkenal lah kedai nih even mat salleh suke mkn kat sini..!!! food dier fresh and sedp.. ckp je ape anda suke!!





ni lah staff hotel yg blanje kitorg!! kak sarah and aieee..
maaf lah ye gambar mkanan tak dak..


haih rase dah mcm rancangan jaln2 cr mkn pulekkk!! lapa lapa lapa!


10. PASAR MALAM

OWH sebelum terlupe!!! pasar mlm pon syurga makanaan jugak!!!! pasar mlm tak yah cite ah ade ape kan.. sume ade.. mcm kuih, sayur, mee goreng, makanan ringan, keropok lekor, eiii dah ah terliur pulakk....


nampak sgt aku jer yg over !!! mane2 pon aku mesti over







kadang2 kami pon tershopping bj jugak kat sini!! boleh tawar2 menawar!!! best!!


owh yeah tetibe teringat pasal restoran thai!!


11. WAN THAI RESTAURANT

Konsep restoran nih betol2 thai punyer concept!!! siap ade lagu ala2 thai lagi.. tingtongtingtogtingtong.. ahh lebih kurang ah!!! kedai sgt tidy and siap ade napkin lagi.. ala ala makn formal gitttewww.. tapi tak syok makn sini.. mahal and sikit jer dpt lauk and nasi!!! tak kenyang tak kenyag!!! no doubt kalu ckp pasl masakn diorg .. very authentic and delicate.. org thai sebenar yg masak rasenyer.. chef die siap pakai uniform lagi :)

papepon kedai ni masknnyer sedap cume cume mahal bagi kami as students yer!! hahaha

more info pasal kedai nih??

owh ade lagi!!



AHAHHAHAHAHHAAH terliur tak korang sume??? tipu ah tak terliur!!! i yang menaip pon rase nak makn je skang!!!

sepanjang kat langkawi tu lah antare tempat yg kitorg kadg2 lepak and pegi... yg mahal2 tuh tak lah.. yg dekat2 rumah kerap gak ah lepak.. hope sikit sebanyak dpt ah bantu korang pasal tempat2 makan kat langkawi ni haaa.. kalu tak pon as info nak cairkan tekak korang hahhahahaha..

hahhaaahaha.. cite pasal langkawi ade lagi yer.. bukan nih jer..
pasnih nak cite pasal tempat2 best langkwi!!! tempat yg kitorg pegi..
yang pergi berkali kali pon ade!!! excited tak excited tak???
tunggu yaww yawww :PP


4 comments:

FasiHaH SupiaN said...

terliuq tengok...haizzz

eszy qimee said...

wan thai paling mmberi ingatan..alhamdulillah kenyang sgt!!

Ikmal Arif Azami said...

fasihah.com: ish bukan terliur jer... memg sedap pon.. lapa jer rase.. dpt mkn seafood pergghh!!!

eszy: wan thai lah aku rase mkan paling mahal.. dlm seratus lebih mkn.. mcm hareeemmmm.. "nasib org blanjer kan" hahahahahhaha.. kenyang la sgt.. balek jer singgah mkn lain... hahahha

Papa-NtiQ said...

Hai!!......cakap pasal The Loaf, saya baru jer gi kat branch di Sogo. Memang terbaek!!..Pics dah upload jadi senang2 tu jenguk la yer blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com
Topik 100% tentang makan..makan dan...makan tak der topik lain :)
Dan kalu minat tu follow yer blog saya TQ TQ