Monday, June 13, 2011

JALAN JALAN Langkawi?? part 1



PERGHHHH menaip pasal langkawi ni membuatkn jiwa sesangat lah resah gelisah, adrenalin pulek memancut mancut tak rapi.. excited katenyer bile mengenagkn kembali saat saat manis ketika bersame rakan rakan seperjuangan.. aww awww saat manis bersama!!!!

kali nih nak cite tempat tempat menarik yg boleh dilawati oleh rakan rakan, anak anak dan family untuk bercuti di Langkawi yer.. seronok rasenyer~~~~!!!!
aahhhhhhhhhhhh nak duduk lagi sebulan kat langkawi boleh???? kalu disertakan dgn beberapa ribu ringgit nak le jugak kan.!!!

mane nak mule nih??? fuuh byk tempat nih nak pegi nih..
tempat pertama yg kitorg pegi time kat sini ade lah??? taaaddaaaa!!!!




1. TELAGA TUJUH

Yeah telaga tujuh!!! tempat ni tempat untuk mandi manda... di panggil telaga tujuh sebab kat situ ade tujuh lubang yg berbentuk telaga... katenyer ade 7 org puteri bunian.. wallahualam...
huhuhuhuh... sape2 yg nak kurus boleh la naik!!! heehheheehhe... tempat ni berbukit and yeah!!! sangat letih kot.. maklumla lemak i kan bertimbun!!! hehehehhe..

btw yang teringin nak mandi manda tuh pikir lah 2 3 kali... agak bahayer lah.. takde org yg mengawasi pon kat situ.. tempat mandi tu berbatu batu and LICIN !!!

jgn terkejut if i say ade yg mati tergelincir kat situ.. ape ape pon take care..
nak jaln jaln melihat ciptaan tuhan boleh..
ape ape pon safety first ok!!!






tak tau jalan ade map yer...
diorg bedua semangat-waja -plus-gigih-lah-sgt




budak ni mane mane pon nak mengepose!! awwww gedik :P



nampak telag nampak??? die mcm lekuk lekuk bulatan.. tuhhh tuhh



"mak putih dah sampai mak.. putih bawak nasi untuk mak ni " tetibe cerita bawg putih bwg merah pulekkk kannn







pencinta alam kau!!!








fish spa yang tak de ikan!!!





2. MAKAM MAHSURI

Kalau takde Mahsuri tak delah Langkawi kan !!! harusss uolllsss sejarah ni.. termaktub dlm naskhah naskhah lame pon... naskah gitu kelasss beno yer.. pasal sejarah ni i tak nak ckp sgt lah.. i tak terror sgt pasal sejarah sejarah... korang sume pon tahu kan sejarah die nih..


kat sini korang dpt lah tgk rumah lame die... perigi mahsuri.. ade jugak orang orang main muzik..
makcik makcik buat kuih peneram pon ade!! hehehhehe bab makan je lah yg di ingat nyer pon!!!


kat luar kawasan pon ade jual jual.. tshirt bagai.. kuih2.. ubat ubtan and mcm mcm laaa...





Makam Pndak Mayah.. ayahanda kepada Mahsuri




Telaga Mahsuri

nak nampak cantik mcm Mahsuri.. sapu jer kat muke air perigi nih.. terus berseri
okeyh tipu sgt kan!!




rumah Mahsuri :P




disis frame gambar Mahsuri :P


mai ke dapur naa.. jemput minum :P tetiba kau



3. AIR HANGAT VILLAGE

bagi yang nak berjimat tak nak gune heater boleh lah dtg sini !!! hahahhahah
kenape??? sebab korang boleh amek air panas dan bawak balek ke rumah!!!
hahahhahaha

sampai rumah jer dah sejuk... tak sempat sampai pon dah sejuk agaknyer.. hahhaha

actually during that time we all came down there the place is under construction...
korang boleh la nak main rendam rendam kaki..
main main air awww aww main air uollss... merembes lettewww kan..
ahahhahahha





Rendam rendam kaki je mampu uoollzz..





4. BUFFALO PARK


HAAAAAAAAAAA!!!! Bagi peminat kerbau boleh le jengok kawan kome kat sini kan!! hahahha
tak ah.. actually Langkawi ni terkenal dgn pembuatan cheese dengan menggunakan susu kerbau..

mcm2 cheese ade.. antaranyer buffalo moza, cheddar and lain lain lah... produk lain mcm susu and ice cream pon ade..



hey baby!! aww awww sweetnyerrr =_=




busuk katenyer.. tensen jer kerbau tuh tgk korang wei!!



tu diaa tu diaaa.. duduk tak tahan tuh :D



MEREKA org bandar.. mungkin batak sekejap!!! ceyh mcm kampung aku ade kerbau jer kan.. HAHAHAAHA




SI PENGGEMBALA.. hahhahaa jahat gile aku..







terlalu excited lepas berjabat tangan dgn kerbau..
owh mungkin efek bau-bauan-karbon-oksida-tahi-kerbau




hasil daripada tenusu kerbau.. mcm yoghurt, ice cream and cheese!!


susu segar!!


ice cream buffalo!!




5. FRIENDLY FARMS MOZARELLA MAKERS

mcm tempat nih sememng nyer terkenal dgn pembuatan cheese.. biase nyer cheese dorang nih akan dihantar ke hotel hotel yang ade kat sini.. tapi ikot tempahan lah..

malangnyer time kitorg dtg sini big boss die takde.. dan tak dpt lah rase masakn boss diorg.. hehehe makan jer ingat yer!! penting tuh.. akak yg jage tuh kate if boss is around he will cooked something to the guest.. tak de rezeki gamaknyer.. tapi kitorg dpt rase lah cheese dorang~~~


jalan masuk yg kedalam and dalam dan terlalu dalam yer.. seronok!!




FRIENDLY FARMSS!!!!




"Ni nyah mak ajar kau mcm ne nak wat cheese dr susu hakak!! ehhh!!
silap kerbau yer adek adek"

amboi hakak ajaran sesat gamaknyer..





mozarella!!!




" wei org bgi free tapau jer la weiii "
agak agak la korang kan :P







mendengar penerangan!! gigih kauuu.. culinarian kannzz




tetibe jumpe lembu!!
ok batak jap =_=



nyempat nyempat buat photoshoot!!! gedik doe aku..



owh yer tempat ini pon dah famous and pernah disiarkan di TV1
Nak tgk???? video bawah ni ade








6. CABLE CAR


kalu dtg Langkawi jgn lah lupe singgah ke cable car uoolllsss!!! pegang lah prinsip i ni.. mane tak nyer I naik dlm 3 kali cable car nih!!! hehehhe jeles tak jeles tak???


maklumlah i love langkawi kannnnzz!!! haruslah



ayah belikan tiket


tu diiaaaa

beratur katenyer.. mcm tak excited pon..
mentang mentang byk kali dah naik!!
HAHHAH





SEKALI naik tuu diaaaa!!! konon konon menjerit bagai tak mau.. yang lain rilex jer..
biase la aku kan.. mesti kene over.. i mean I BORN THIS WAY bebeyhhh..
ok itu lakonan.. chill lah!!!


kat atas ni boleh lah jln2 kat pelantar die.. amek sedut sedut udara langkawi awww awww!!! segar bugar.. Nak teropong teropong pon bulih...



ade jugak skybridge disini... jambatan gantung lah kirenyer.. yg bwk anak anak kecil berhati hati yer!!! keselmatan tetap menjadi utama tak kira dimana jua naaa..





ade pencarian Maskulin time tuh..
terjoin pulekkk



tetibe baju lain dan penambahan pengikut!! kan aku kate aku dah naik byk kali bende alah nih..
ceh ceh I LOVE LANGKAWI tuh... boria mariii..




wowwww!!! PEHA AYAM!!!








harap korang terannoying lah dgn penunggang di bawah ini :P



video




7. HARBOUR PARK


Harbour park ni tempat yatch yatch belabuh or nak lepak lepak ker.. got a nice view.. there is also got a few restaurant.. there also got THE LOAF !!!









OK batak kau!!! ah jakun jugak!!
first time makan okeyhh :D






8. AIR TERJUN TEMURUN

this is maybe the last and the first i datang sini!! even dgn family pon tak penah dtg weiii.. sumpah best kat sini.. nak main main air memg syok.. cume ade certain place yang kotor tau tak!! euuwww...

how we get here??? actually akak staff dr hotel yg ajak kitorg lepak lepak.. kat
sini ade toilet untuk membersihkn diri.. ade mcm pondok pondok untuk berteduh..





ratu daun!! gitu ratu katenyer!!! mengong






kitorg ade buat bakar2 ikan!! memg best weiiii... lagi lagi time kitorang datang waktu ujan... perghhhh sejuk kemain


hadek hadek gigih tueee...
lapo katenyer




ok ini untuk majalah Vogue Klang :p
GELI SIAL



Eceh mood bawang putih bawang merah :P
" Mak putih bawak nasi untuk mak niiieee!! "








PUAS KAU MANDI MANDA :D




9. AIR TERJUN DURIAN PERANGIN

salah satu tempay air terjun jugak.. tapi kitorg just singgah tgk tgk jer!! heheheheh
tak mandi pon.. before kitorang pegi air terjun temurun kitorg pegi sini dulu.. saje tgk2 tempat.. then decide nak pegi ker temurun..














10. PANTAI PASIR TENGKORAK

Lepas balek dari mandi manda air terjun kitorang jalan jalan sini.. saje nak tgk tgk pantai..
nothing much we just enjoy the viewwwwww~~~






Nak jugak tayang lemak gemalai :p






ingat kau cantikk!!! ok ini untuk Vogue Banting pulekkk..
kau ade???






alahai letih lah.. ade beberape lagi places that i need to telling to you guys!!!
wait till the next post ya!!!
I LOVE LANGKAWI
tetibe =_=


banyak gile gambaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrr!!!



1 comment:

eszy said...

class kau maria!!