Wednesday, May 18, 2011

kome tau ape itu Red Velvet Cake??



haaaa!!! apekah red velvet itu.. aku memg biase terdengar org sebut sebut pasal cake ni..
ade yg buat cpcakes ade yg buat cake biase.. masalahnyer ape yg red velvet tuh?? aku ni bukannye penah makan pon tapi nak la tau gak ape rase die kan..

so sempena Hari Ibu yg sememngnyer dah lepas kan i do planned nak wat red velvet nih!!
setelah puas mencari cari menresearch research finally i jumpe i resepi yg agak mudah and yeah i suke the end product!!!

actually my mom side ade buat jamuan hari ibu!! yeay!! lame tak berkumpul.. yela lagi2 ramai tgh cuti ni kan.. senang nak kumpul ramai ramai..

mcm tahun tahun sebelumnya kami memg sentiase akan membuat sambutan hari ibu ini tak kire lambat atau cepat...

owh yeah kebiasaanya kek red velvet nih sedap di makan dgn cream cheese frosting.. yummy yummy!! tetibe jd lapar nih :)
paling istimewa tentang kek ini adalah ianya menggunakan buttermilk and cuka!!
YES cuka dlam kek!!!

let me share with you guys resepi yang i dah try nih!!



RED VELVET CAKE RECIPE

2 1/2 cups cake flour
2 cups sugar
1 tablespoon cocoa powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
2 eggs
1 1/2 cups oil
1 cup buttermilk
1 tablespoon vinegar
1 teaspoon vanilla
2 oz red food coloring

1. Campurkan minyak, gula dan garam bersama. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan telur dan vanilla. Sementara itu ayak tepung bersama sgn serbuk koko dan masukkan kedalam bahan td sedikit demi sedikit.
3. Sambil itu diselang selikan dgn memasukkan campuran buttermilk dgn pewarna merah.
Kacau sebati dan diselang selikan dengan memasukkan tepung. Kacau sehingga sebati.
4. Akhir sekali campurkan serbuk soda dengan cuka dan terus tuang kedalam adunan. Kacau
sebati menggunakan spatula.
5. Tuang adunan kedalam baking tray dan bakar pada suhu 190 celcius selama 30 minit.
Atau sehingga kek kering (cucuk lidi kedalam kek). kek akan masak sekiranya lidi tiada
kesan adunan yg basah.


** Buttermilk merupakan produk sampingan yg terbentuk dlm penghasilan butter. So untuk
menggunakan buttermilk ini anda boleh ambil secawan susu dan campurkan dengan satu
sudu besar cuka. simpan kedalam fridge dan boleh digunakan bile perlu.

Hasil kek ini rase die sgt sedap!! very hearty, rich and heavy!!! yummy!!



so untuk cream cheese frosting pulak.. ini resepi die.. actually resepi sendiri after i going through reading a few recipes...

the ingredients:

Cream cheese
Butter
Milk or Cream
Icing sugar
Vanilla essence

1. pukul cream cheese dan butter bersama. masukkan vanilla esen.
2. seimbang kan cream konsistensi dengan mencampurkan gula icing dan susu.
3. jangan terlalu cair dan pekat.
4. boleh terus guna untuk coating the kek!!!!








HAPPY MOTHERS DAY !!


or you guys can refer to this website!!! i get the recipe from here!!! ape yg i tulis kat atas nih adelah mengikut pemahaman i sendiri.. do try and do post your comment here!!



2 comments:

eszy said...

orkid tu paling x tahan...pandai la kau ni mngisi masa lapang

Ikmal Arif Azami said...

eiii malu lah orkid tuh.. kitorang tak de keje time tuh.. kek tuh untuk mothers day lepas lah... sj nak buat red velvet.. asek bc blog org lain diorg sume mkn red velvet... last last baik aku buat sendiri.. red velvet kalau kat luar ade yg mahal per slice... wat sendiri murah jer kos..